Historie

Richard kwam op het idee van Marriage Week tijdens een bezoek aan een bouwmarkt. Hij vroeg zich af of mensen net zoveel in hun huwelijk investeren als bijvoorbeeld in de verbouwing van hun woning. Daarna is het snel gegaan.

Wie is Richard Kane?

richard-kaneMarriage Week is in 1996 in Engeland ontstaan. Richard Kane, oprichter van Marriage Week: ‘Ik kan me nog herinneren, dat ik met mijn vrouw in een bouwmarkt aan de kassa stond. De mensen gaven geld uit aan lampenkappen, behang, vloerkleden en ik dacht bij mezelf: is het niet interessant hoeveel tijd en geld we besteden om onze huizen en woningen in te richten? Maar hoe weinig tijd en geld besteden we om onze relatie op te bouwen? Terwijl dat huis er alleen maar is om onze relatie tot onderdak te zijn.’

Internationaal

Marriage Week is nu een groeiend internationaal netwerk waarbij landen zijn aangesloten zoals Engeland, Ierland, Zweden, Tsjechië, Hongarije, Zwitserland, Italië en Duitsland, alsook in de Verenigde Staten, Australië, Nieuw Zeeland en Zuid Afrika.

Marriage Week internationaal viert in 2016 haar 20-jarig bestaan en heeft in Engeland de aandacht getrokken van politici, religieuze leiders en de media zoals indertijd Tony Blair, Gordon Brown, Aartsbisschop Rowan Williams, Chief Rabbi Jonathan Sacks, Les Dennis, Amanda Holden, Steve Chalke en anderen. Buiten Engeland trekt Marriage Week eveneens flinke aandacht in de volle breedte. Marriage Week is in Engeland vastgelegd en geregistreerd en mag door ons worden gebruikt.

De meeste betrokken landen hebben een eigen netwerk en achterban ontwikkeld, waarbij organisaties betrokken zijn zoals maatschappelijke bewegingen en geloofsbewegingen. En er is zelf sprake van politieke steun.

Jaarlijks is er een Europese conferentie voor uitwisseling van kennis, ontmoeting en het verder ontwikkelen van strategieën. Uit deze conferentie komt het beeld naar voren dat de deelnemende landen een succesvolle aanpak hanteren. Het is van belang te onderstrepen dat ieder deelnemend land zijn eigen nationale en culturele inkleuring geeft aan de activiteiten, maar dat het jaarlijkse motto – thema zoveel als mogelijk op elkaar wordt afgestemd.

Na de oprichting van Marriage Week in Engeland kan worden geconcludeerd dat de formule succesvol is, mede omdat het daar gestart is op het juiste momentum. Er zijn redenen om aan te nemen dat er in Nederland momenteel sprake is van een zelfde soort momentum. Het is duidelijk dat het aantal huwelijken in Nederland stijgt, er is meer maatschappelijke aandacht voor normen en waarden en voor de gevolgen van echtscheiding.

marriageweek internationaalLees meer over Marriage Week Internationaal