Help! We krijgen te weinig kinderen.

Het is geen populair verhaal. En we maken onszelf er niet geliefd mee. Maar: de signalen dat in ons land én in Europa te weinig kinderen worden geboren, worden steeds sterker. Begin mei liet CBS weten dat Nederlandse vrouwen in 2016 gemiddeld 1,66 kind kregen (2006: 1,77 kind). We hebben gemiddeld 2,20 kind per vrouw nodig om onze bevolking te vervangen. In het eerste kwartaal zijn in ons land meer mensen overleden dan geboren.  In heel Europa overlijden sinds 2015 meer mensen dan er worden geboren; vooral in Duitsland, Italië en Roemenië. Alleen dankzij migratie stijgt het inwonersaantal nog. Econoom Robin Fransman reageerde: ‘De trend ziet er slecht uit. In Duitsland en Oost-Europa gaat de krimp razendsnel. Als we met z’n allen geen kinderen krijgen, dan verarmen we.’

Hoe komt dat? Veel vrouwen zeggen dat de onzekere economie hen minder doet nadenken over kinderen. Red je het wel op één salaris? En sta ik na afloop van het zwangerschapsverlof niet op straat? Ook worden het tekort aan kinderopvang en de te lage kinderbijslag als redenen genoemd. Maar cijfers wijzen ook uit dat ouders met een stabiele relatie statistisch meer kinderen krijgen dan couples, die niet zo zeker zijn van zichzelf. Het investeren in een hechte, duurzame liefdesrelatie heeft dus, op termijn, ook een groot maatschappelijk en economisch effect.

De auteur van het boek Genesis wist het al: ‘Vermenigvuldig je, bevolk de aarde en onderwerp haar’. Dat heeft dus ook een sterke sociale en economische kant. Econoom Robin Fransman zegt het in de taal van vandaag: ‘Zo lang wij via de overheid de jongeren voor de pensioenen en de zorg van ouderen laten betalen, lijkt mij dat het kindertal ook echt een overheidstaak is. Want als er niet voldoende kinderen zijn, dan gaat die zorg en pensioen ook steeds zwaarder drukken.’

4 gedachten over “Help! We krijgen te weinig kinderen.

 • 14 mei 2017 om 13:08
  Permalink

  In dit artikel worden helaas vooral de traditionele economische effecten genoemd. Ik mis duurzaamheid als invalshoek. Met onze enorme milieubelasting per persoon in West-Europa is het helemaal niet zo erg als we straks met wat minder mensen zijn.

  Beantwoorden
  • 15 mei 2017 om 07:51
   Permalink

   Dank voor uw reactie. Qua duurzaamheid heeft u ook zeker een punt!
   Voor een ‘oplossing’ zullen de economische effecten en onderwerpen als duurzaamheid tegenover elkaar gezet worden. Maar wel is helder dat, nu er te weinig kinderen geboren worden, er iets moet veranderen in economische zaken zoals pensioenen.
   Mocht u ook nog interessante artikelen over dit onderwerp hebben, schroom dan niet om dit aan ons te laten lezen!
   Hartelijke groet – MarriageWeek.nl

   Beantwoorden
 • 13 juli 2017 om 20:37
  Permalink

  We krijgen juist te veel kinderen! Toen ik naar school ging, leerde ik dat Nederland 14 miljoen inwoners had. En de wereld 4 miljard. Nu heeft Nederland 17 miljoen inwoners, de aarde heeft er 7 miljard. En de bevolking blijft in dit waanzinnige tempo groeien! We stevenen af op een catastrofe, waarbij een probleem als de instandhouding van het Nederlands pensioenstelsel in het niet valt.

  Beantwoorden
 • Pingback: Nog meer kinderen? - MarriageWeek Nederland

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *