Zo verbeter je je seksleven

Door Rik Bokelman, www.cip.nl

Seks. Hij wil wel, maar zij heeft er niet altijd zin in. Hoe ga je om met de verschillen in behoeften op seksueel gebied? Hoe zorg je ervoor dat er geen sleur in je relatie komt, maar dat het spannend blijft tussen de lakens? We vragen Cocky Drost, relatiecoach, christen en schrijfster, de hemd van het lijf. 

In haar praktijk ziet Cocky heel wat stellen die zijn vastgelopen op seksueel gebied. Ze hebben nog maar een keer in de drie maanden seks met elkaar, waarbij er onderhuidse verwijten zijn die niet worden uitgesproken. Dat blijft sudderen en kan ook een negatieve invloed op je relatie hebben. ,,Het grootste probleem is het niet kunnen communiceren. Eerlijk zeggen wat je vindt. Durf je naar de onderliggende kernemoties af te dalen? Emotioneel naakt te zijn bij elkaar?”

Allereerst is het belangrijk je bewust te zijn van de verschillen in behoeften. ,,In het begin kan het best wel eng zijn, als een vrouw merkt dat haar man veel zin heeft en zij niet. Ze denkt dan dat ze tekortschiet. Ook voor een man het lastig zijn. Hij voelt zich afgewezen en denkt een volgende keer: ik ga haar er niet meer mee lastigvallen, want ik wil niet pervers overkomen. Terwijl het geheim er juist in ligt dat je het weet van elkaar en elkaar daarin begrijpt.”

En dat heeft volgens de relatiecoach alles te maken met je bewustwording als seksueel wezen. Vooral vrouwen hebben daar moeite mee, valt haar op. ,,Wat ik veel zie, is dat zij zichzelf ten onrechte zien als iemand die er niet veel mee kan. Maar vrouwen zijn ook seksueel ingesteld. Een goed seksleven betekent dat je elkaars behoefte kent, begrijpt en kunt genieten van seks.” 

Het tweede is dat je met elkaar kunt praten, ook over dingen die je moeilijk vindt of die je dwars zitten, zegt Cocky. .,,Er zijn soms veel verwachtingen op seksueel gebied, die niet worden uitgesproken, maar waar mensen dan wel teleurgesteld over zijn. De behoefte tussen man en vrouw kan verschillen Als je net verkering krijgt, is het libido ongeveer even hoog. Dat van de man zakt, dat van de vrouw stijgt, zodat ze op gelijk niveau komen. Maar na een aantal jaar heb je niet constant meer zin in seks. Meestal houdt een man een hoger libido.”

Soldeerbout en oude oven
Daarbij werken de mechanismen ook nog verschillend bij man en vrouw.  ,,Bij vrouwen werkt dat als bij een oude oven. Het duurt langer om op gang te komen, ze moeten eerst opwarmen. Bij mannen is het eerder als bij een soldeerbout:  het duurt dertig seconden om opgewonden te raken.”

De man zoekt toenadering, zij heeft geen zin, dat was het dan. Maar er zijn meerdere mogelijkheden. Lust kan ook later komen, volgens Cocky.

,,Je kunt zeggen: ik heb écht geen zin, ik heb nog allerlei beslommeringen in mijn hoofd. Ik vind je een verrukkelijk seksueel wezen, maar het komt er nu even niet van. En juist omdat het zo is uitgesproken, mét het begrip en de erkenning, komt het er soms wél van.”

Optie twee: afkappen die handel. ,,De vrouw zegt: schat, ik hoef niet, ik wil niet, ik heb geen zin in dit gedoe. Je wijst een man af, er wordt niet meer over gesproken. Na drie dagen is de man dan meestal erg gefrustreerd.”

De derde mogelijkheid is om toe te geven dat je niet direct zin hebt, maar er wel voor open staat om zin te krijgen. ‘Zin in zin’, noemt Cocky dat. ,,Je gaat dan de opwarmprocedure starten, zodat je in de stemming komt. Als man lever je bijvoorbeeld hand- en spandiensten; wees creatief. Haar sensueel strelen, haar lichamelijk opwinden en daar de tijd voor nemen.”

Het vierde en meeste ideale scenario: het komt van twee kanten.

Superromantische seks of een vluggertje?
In series en films wordt seks vaak voorgespiegeld als superromantisch. Een hemelbed, een slaapkamer vol met kaarsjes, romantische muziek op de achtergrond en perfect uitziende mannen en vrouwen. Een ideaal dat te hoog gegrepen is voor de meeste mensen.

,,Het seksleven is geen romantisch comedy, totaal niet”, zegt Cocky. ,,Fantastische lingerie, make-up… alsjeblieft zeg, zo hoeft het echt niet altijd te zijn. Dat kan niet eens. Het mag op allerlei manieren: heftige seks in de schuur, zevengangenseks in een hotelkamer met rozenblaadjes en muziek. Het kan ook een vluggertje zijn. Zolang de veiligheid er maar is. Je voelt je veilig bij elkaar, kunt op een gelijkwaardige manier geven en ontvangen.“ 

In christelijk Nederland leven er allerlei vooroordelen en ideeën over wat wel en niet mag op seksueel gebied. Geen seksspeeltjes, geen orale seks en sommigen gaan zelfs zo ver dat de man bovenop moet tijdens de daad, want die is het hoofd van het gezin.

We moeten echt af van de vraag wat wel of niet mag, zegt Cocky daarover. ,,Ik denk dat het geheim van seks ligt in wat er staat in Psalm 139: je echt gekend voelen door God. Zo diep en echt gekend worden, dat gaan we op aarde niet vinden. Maar je kunt wel in de buurt komen door je emotionele naaktheid te delen. Ik geloof wel dat seksuele naaktheid, lichamelijke naaktheid, daar een afspiegeling van is. Zo dicht bij elkaar kunnen komen, dat is de meest ultieme verbinding die je maar kunt hebben. Volgens mij is daar geen enkele restrictie voor. Juist niet. Ik ga niet zeggen dat speeltjes niet zouden mogen of bepaalde standjes niet kunnen. Als je je veilig en geliefd voelt bij elkaar, ben je juist totaal vrij om ook op seksueel gebied helemaal jezelf te zijn!”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *