Het orgasme

PassiecoachVan 9 tm 14 mei organiseert De Passiecoach Nederland een challenge over het thema ‘het orgasme.’ Gedurende 6 dagen krijg je als deelneemster een e-mail met daarin een korte uitleg over een van de aspecten van het orgasme. Daaraan gekoppeld is er een kleine dagelijkse uitdaging (challenge). Alleen deelname door vrouwen. Lees verder meer op challenge.

Marc en Heleen Angenent: Mobiel: 0639476302
De Passiecoach Nederland
Nieuw boek: Zintimiteit. Handboek voor gelukkige stellen.
E-cursus voor single mannen en vrouwen.

Wat bedoel je?

ZintimiteitIn de vorige blog schreef ik over ‘niet-erotische signalen.’ Iemand schreef: “Naar aanleiding van de blog van Marc heb ik een tip. Kijk eens op de volgende link naar de schilderijen van ‘alledaagse situaties van aanraken en samen doen.Als je op de onderstreepte link klikt dan zie je mooie alledaagse illustraties van niet-erotische signalen.

Aanraking is een levensbehoefte en onderzoeken hebben aangetoond dat het gezond is. De zenuwuiteinden in onze huid zenden bij aanraking signalen naar onze hersenen en daar wordt bijvoorbeeld de productie van endorfine (gelukshormoon) in gang gezet. Dit gelukshormoon stimuleert de onderlinge binding. Hetzelfde hormoon wordt geproduceerd als de moeder haar baby borstvoeding geeft.

En toch … waarom verdwijnt de alledaagse of de niet-erotische aanraking tussen partners zo snel?

Een van de oorzaken kom ik regelmatig tegen tijdens mijn coachingsgesprekken. Zij zegt dan: “Hij raakt mij weinig aan en als hij mij opeens aanraakt dan denk ik: ‘Wat bedoelt hij?’ Omdat men elkaar toch al zo weinig aanraakt is de gedachte al snel: ‘Hij zal wel weer seks willen.’ Een vrouw wil geen seks, een vrouw wil belangrijk gevonden worden en daarbij hoort veel niet-erotische aanrakingen. Aanrakingen dus buiten de seks om. Het is begrijpelijk als de vrouw in dit voorbeeld reageert met ‘raak mij dan helemaal maar niet meer aan.’ Als er geen behoefte is aan seks dan wil de vrouw (of de man) de opmaat tot die seks, de aanraking, ook niet honoreren. Dit leidt weer tot verwarring bij degene die het initiatief heeft genomen tot aanraking. Hoezo geen aanraking? Houd je nog wel van mij dan? Frustratie en verwarring alom.

Binnen een relatie is het geoorloofd elkaar aan te raken. Zo zijn de ongeschreven spelregels. Dat die spelregels ongeschreven zijn is nu net het punt. Het feit dat men mag veronderstellen dat men binnen een relatie elkaar mag aanraken staat niet boven respect. Het feit dat aanraking mag wil niet zeggen dat de ander daar dan ook op elk moment behoefte aan heeft. Vooral als de enige aanraking bedoeld is als een opmaat voor seks.

Waarom de ongeschreven spelregels niet samen ‘opschrijven?’ Als de wederzijdse verwachtingen duidelijk zijn dan kan dat veel ontspanning creëren. Bespreek met elkaar dat bij respect in een relatie veel niet-erotische aanrakingen horen. Elkaar aanraken uit tederheid, liefde of genegenheid is een must. Leer aanraken zonder bijbedoelingen.

Aanraken, intimiteit en seks zijn geen non-verbale, ongeschreven en onuitgesproken activiteiten. Deze activiteiten moeten net zo goed besproken worden, net als opvoeding, het huishouden of de financiën.

In mijn coachingspraktijk staat deze situatie in de top drie van hulpvragen van stellen die vijf jaar of langer getrouwd zijn. Daarom is mijn advies, begin nu al met het bespreken van de ongeschreven spelregels voordat het ongemerkt uit jullie vingers glipt.

Meer inzichten in mijn boek Zintimiteit. Door Marc Angenent

 

Creatief genieten in bed

Zintimiteit‘Zintimiteit’ is een uniek boekje, waarin ‘passiecoach’ Marc Angenent open en respectabel schrijft over erotiek, seksualiteit en lichamelijk plezier in het huwelijk. Marc schreef eerder columns voor onze site. Hij verbindt erotiek met het christelijk geloof. Dat leidt tot zinnen als: ’Het orgasme is één van de wonderlijkste mogelijkheden, die God aan de mens heeft gegeven’. Angenent citeert onderzoek uit Engeland, waaruit je kunt afleiden dat zeer regelmatig vrijen goed is voor je gezondheid. ‘Zintimiteit’ bevat ook vragen om met elkaar te bespreken om zo eventuele barrières tussen de geliefden weg te nemen. Geen gemakkelijke kost, maar bepaald een leerzaam en vrolijk boek. Zie ook: www.depassiecoach-nederland.nl en www.liefdestuin.nl .

De liefde van de man gaat door… zijn hoofd!

Leef‘De liefde van de man gaat door de maag’, zegt een bekende spreuk. Maar is dat eigenlijk wel zo?… Als je de nieuwe brochure ‘Relaties en Seksualiteit’ leest, zou je toch echt denken dat de liefde van de man door zijn hoofd gaat. En van de vrouw trouwens ook.

Het nieuwsbulletin LEEF met het speciale nummer ‘Relaties en Seksualiteit’ bevat namelijk enkele artikelen waarin helder wordt beschreven wat er in onze hersenen gebeurt als we intiem zijn met de ander. Deze ‘neurologische’ processen komen bij nagenoeg alle mensen voor. Zo produceren hersenen bij het vrijen de stof dopamine, die de hechting tussen de geliefden vergroot. Deze ‘liefdeslijm’ werpt een heel eigen licht op het eerste huwelijk uit de Bijbel, waarin wordt verteld dat Eva en Adam aan elkaar ‘verkleefd’ waren.

Verder kunt u lezen over wat sexting. Waarom jongeren aan sexting doen, wat de gevolgen hiervan kunnen zijn en wat je het beste kunt doen. Maar ook de gevolgen van Second Love en porno worden onder de loep genomen. Zie voor LEEF special www.schreeuwomleven.nl

Blog intimiteit: Creëer een intieme omgeving

Deel 5: Zoals de meesten ervaren zullen hebben zijn we niet continue opgewonden van en bij onze partner. We doen samen boodschappen, fietsen een rondje, spelen met de kinderen, koken eten of zitten voor de tv en dat alles zonder ook maar een spoortje van opwinding. We houden enorm veel van elkaar, maar liefde genereert geen opwinding (zie de eerste blog in deze serie van vijf: Liefde is anders dan verlangen en opwinding). Lichamelijk naar elkaar verlangen en met en voor elkaar opwinding creëren is een keuze. Daar reserveer je tijd voor. Dat bereid je voor (zie blog drie in deze serie van vijf: Variatie is een noodzaak). In de vorige blog Open je vijf ramen schreef ik al over het inzetten van al je zintuigen. In deze vijfde en laatste blog in deze serie sluiten we praktisch af. Het meest voor de hand liggend is namelijk om je slaapkamer te veranderen in een zintuigen (zinnen) prikkelende omgeving. Zo’n slaapkamer schept verwachting en maakt de drempel lager om de stap naar opwinding te nemen. Je bent als het ware de schepper van je eigen intieme omgeving.

Stap 1: sfeer

Wat gebeurt er met je als je je eigen slaapkamer binnenstapt? Gaat je hart sneller kloppen? Denk je aan al die fijne en spannende intieme momenten samen? Of ervaar je niets en stap je een neutrale kamer binnen? Soms zijn slaapkamers net kantoren met een bed erin, saai en sfeerloos. Gooi alles uit je slaapkamer weg wat oud en lelijk is en vervang dit door nieuwe en frisse alternatieven. Weg met de wasmand en de strijkplank. Ook geen tv of tablet op je slaapkamer. Haal alles wat ook maar enigszins doet denken aan werk of huishouden uit je slaapkamer. Je wilt intieme associaties creëren en geen opvoedings- of werkassociaties.

Stap 2: hij kijkt naar mij

Sommige (familie)foto’s moet je niet aan je slaapkamermuur hangen of op je nachtkastje zetten. Dat hangt natuurlijk af van de persoon op de foto en de associatie die hij/zij bij jou oproept. Is dat een negatieve seksassociatie? Hang die foto overal in huis waar je maar wil, maar niet in je slaapkamer. Dat geldt ook voor je Bijbel op je nachtkastje. Heb je daarmee een negatieve seksassociatie van zonde, schaamte en schuld? Leg je Bijbel in je nachtkastje of buiten je slaapkamer.

Creëer een zorgeloze en positieve omgeving.

Stap 3: jullie bed

Vervang je bed. Je wilt niet weten wat voor negatieve invloed een slecht bed heeft op jullie liefdesleven. “Zachtjes Kees, de kinderen moeten niet wakker worden.” Krakende, piepende, harde, zachte of doorgezakte bedden zijn een ramp voor een creatief liefdesleven.

Het punt is, je raakt gewend aan de omstandigheden en dan heb je de belemmerende invloeden van dit soort dingen niet meer door.

Stap 4: verlichting

Investeer in goede sfeerverlichting. Vrijen in het donker of in het felle licht is ondermijnend voor spannende intimiteit. Mooie sfeerverlichting roept verlangen op en creëert de juiste sfeer.

Stap 5: muziek

Muziek is belangrijk. Muziek beïnvloedt je emoties op een stimulerende manier. Selecteer jullie intieme muziek daarom met zorg. Het liefst verschillende genres voor verschillende intieme fases.

Stap 6: speelmandje

Zorg voor een speelmandje met daarin voor jullie handige middelen, zoals: massageolie, condooms, glijmiddel, blinddoek en je favoriete vibrator. Alles wat je niet bij de hand hebt zal je tussendoor niet pakken. Het kan trouwens ook een leuk non-verbaal signaal zijn als een van jullie het mandje op bed legt om de ander te laten weten dat er verlangen is.

Seks bevredigt lichamelijk, zeker. Maar maakt het je ook blij? Geeft het je energie?

Het creëren van een intieme (slaapkamer) omgeving is een van de stappen die je al snel kunt realiseren en zal zeker blije intimiteit bevorderen.

Op de website van De Passiecoach Nederland is mijn nieuwe boek alvast te reserveren die juist op dit thema inspeelt, namelijk elkaar inspireren om de intieme relatie te versterken.

Door Marc Angenent, De Passiecoach Nederland