Relatieverhalen: Sjaak en Lisa

Samen gaan we ervoor!Sjaak (44) en Lisa (42) zijn getrouwd toen ze allebei rond de dertig waren en hebben een zoon en een dochter, die het beiden goed doen op school. Sjaak en Lisa hebben het perioden heel gezellig met elkaar, want ze delen een zelfde gevoel van humor. Uiterlijk zijn ze goed uitziende en aantrekkelijke personen. Maar toch zijn er op een diepliggend niveau problemen in de relatie. Die hebben er mee te maken dat Sjaak gevoelens voor mannen heeft. En die gevoelens voor mannen worden sterker als Sjaak zich door Lisa niet begrepen voelt. Hij waardeert Lisa als vrouw en moeder, maar heeft het gevoel dat zij zo in beslag wordt genomen door haar werk en gezin, dat zij geen echte aandacht voor hem heeft. Sjaak: “Ik ben het zat om verhalen aan te horen over welke keuken leuk zou zijn en waarom mijn dochter weer nieuwe schoenen nodig heeft; ik wel diepgang, ik wil Lisa echt leren kennen”.

Sjaak heeft het gevoel Meer lezen

Relatieverhalen: Fred en Yvonne

Samen gaan we ervoor!Fred en Yvonne – na 20 jaar huwelijk door een heftige relatiecrisis

Fred en Yvonne zijn respectievelijk 52 en 43 jaar en al 18 jaar getrouwd. Ze hebben twee dochters. Yvonne is een type van ‘aanpakken en doorzetten’. Ze heeft een ondernemersgeest en heeft diverse bedrijfjes opgericht, waar ze met veel passie en energie aan werkt. Daarnaast is ze altijd actief in vrijwilligersprojecten en ze heeft in het dorp waar ze wonen een groot netwerk, waar ze een graag geziene gast is.

Fred is een stuk ouder en een wat stillere man. Hij is in het verleden al eens eerder getrouwd geweest. Dat was een kortdurend huwelijk. Hij is toen gescheiden en had geen kinderen. Fred komt uit een ingewikkeld gezin en heeft vroeger in pleeggezinnen gewoond.

Yvonne is de regelaar Meer lezen

‘A true LOVE story never ends’, Ans en Chris samen op de bank

Ans e Chris 10 juli 2015“Op je zeventigste in therapie gaan? Nee dus”, zegt Chris ferm. Afgelopen week waren Ans en Chris op TV in ‘Tussen mensen’ op NPO 2. Elly van Meel van Marriage Week ging in gesprek met hen.

Van huis uit had Chris geleerd om zelf zijn problemen op te lossen. Dat doen zijn 2 broers en 4 zussen ook allemaal. Ze hadden een goede band thuis, ook al was hun moeder geen ‘knuffelmoeder’.

Chris legt zijn arm om Ans heen en zijn hart lijkt niet van steen zoals hij naar haar kijkt. Op mijn vraag wat hij precies bedoelt met de opmerking in de documentaire van Maasja Ooms: ‘we waren één ziel’, legt hij uit dat er echte liefde tussen hen was. “Zij voor hem en ik voor haar.”

Chris was zo anders dan ik, zegt Ans dromerig. “Hij opende, al liggend in het gras, de sterrenhemel voor mij.” Chris blijkt warm te lopen voor alles wat met sterren en planeten te maken heeft, wanneer we daar even op doorgaan.

Hulp zoeken

In het begin van hun huwelijk was een echtpaar wat ze leerden kennen een duidelijk voorbeeld voor hen, legt Chris uit. Ook in gesprekken met andere koppels vonden zij energie en kracht om het in moeilijke tijden aan te kunnen. Maar dan plots: “Maar ik wilde echt uit de knoop komen!” Tijdens een relatiecursus kwam hij te lezen over Sue Johnson en herkende veel van hun situatie in haar boek: ‘Houd me vast’. Hierdoor veranderde hij van koers en koos uiteindelijk voor therapie van EFT. “Omdat ik denk dat ik van haar houd”, zegt hij wat stamelend. Chris is eigenlijk een verlegen en voorzichtig mens. Ik heb geleerd, zegt Chris, om anders te kijken. Denk ik nu: “Zoek het zelf maar uit!”, dan stop ik en denk: “Dit wil ik niet meer. Zo denken lost niets op.”

Kunnen ze nog wel samen op de bank?, vroeg ik me af na het zien van de uitzending. En met mij nog vele anderen misschien. ‘Ze gaan tegen de stroom in’, las ik ergens. Ja, dat vind ik ook. Een ander stel zou allang uit elkaar gegaan zijn, hoorde ik om me heen. Ook mijn huwelijk is geen uitgestippelde weg en ‘ja’ zeggen tegen je geliefde is je ook overgeven aan elkaar. Wederzijdse liefde, zo tastbaar en concreet in het begin, is wel een veilige basis, maar samen een sterk team worden, is een proces. Verschillen werden bij ons pas in de loop van de tijd heel zichtbaar en soms ook zwaar. Ik ben een vrouw die relaties belangrijk vindt, maar mijn man zoekt eerder naar snelle oplossingen.

Eerlijk, want het gaat om ons

Ik zocht contact met hen. Ook nu weer vertelden ze eerlijk hoe ze ervoor staan. “Ik blijf opzoek naar dat open contact”, zegt Chris. Zij is niet bang meer, legt Ans uit, dat punt is ze voorbij. “Ik loop risico’s, dat wel. Het is sinds we begonnen een half jaar heel goed gegaan. Chris voelde me even heel goed aan.” Dat doorbraakmoment is ook te zien in de film. “Hoopvol”, gaat Ans verder, maar “de botsingen bleven wel, want je komt in diepere lagen en ik ben Chris kwijtgeraakt.” Ans voelt hoe kwetsbaar ze is, maar beseft tegelijk dat hun huwelijksrelatie ongezond is. Ze is vastbesloten om deze situatie niet langer in stand te houden en Chris terug te vinden. “Ik kan de problemen pas echt omarmen, als er erkenning is bij ons beiden. Ik ben zo gaan reageren door hoe alles is gelopen. Van nature ben ik geen vechter, en ik hoef niet te winnen.” Ze wil wel gehoord worden, “want ik ben geen doetje!” En zolang Ans voelt dat er anderen zijn die haar steunen, kan ze weer verder. “Het gaat om ons”, zegt Ans met een gebroken stem. “Ik voel me verantwoordelijk voor ons en ik wil blijven praten.” Ze staan uiteindelijk op en gaan samen op vakantie.

Onderweg zijn, is samen zoeken wat bij je past, want de liefde is heel flexibel en vindt wegen.

Ans en Chris, houdt elkaars hand regelmatig vast, ook op de autobank…