Het orgasme

PassiecoachVan 9 tm 14 mei organiseert De Passiecoach Nederland een challenge over het thema ‘het orgasme.’ Gedurende 6 dagen krijg je als deelneemster een e-mail met daarin een korte uitleg over een van de aspecten van het orgasme. Daaraan gekoppeld is er een kleine dagelijkse uitdaging (challenge). Alleen deelname door vrouwen. Lees verder meer op challenge.

Marc en Heleen Angenent: Mobiel: 0639476302
De Passiecoach Nederland
Nieuw boek: Zintimiteit. Handboek voor gelukkige stellen.
E-cursus voor single mannen en vrouwen.

Wat bedoel je?

ZintimiteitIn de vorige blog schreef ik over ‘niet-erotische signalen.’ Iemand schreef: “Naar aanleiding van de blog van Marc heb ik een tip. Kijk eens op de volgende link naar de schilderijen van ‘alledaagse situaties van aanraken en samen doen.Als je op de onderstreepte link klikt dan zie je mooie alledaagse illustraties van niet-erotische signalen.

Aanraking is een levensbehoefte en onderzoeken hebben aangetoond dat het gezond is. De zenuwuiteinden in onze huid zenden bij aanraking signalen naar onze hersenen en daar wordt bijvoorbeeld de productie van endorfine (gelukshormoon) in gang gezet. Dit gelukshormoon stimuleert de onderlinge binding. Hetzelfde hormoon wordt geproduceerd als de moeder haar baby borstvoeding geeft.

En toch … waarom verdwijnt de alledaagse of de niet-erotische aanraking tussen partners zo snel?

Een van de oorzaken kom ik regelmatig tegen tijdens mijn coachingsgesprekken. Zij zegt dan: “Hij raakt mij weinig aan en als hij mij opeens aanraakt dan denk ik: ‘Wat bedoelt hij?’ Omdat men elkaar toch al zo weinig aanraakt is de gedachte al snel: ‘Hij zal wel weer seks willen.’ Een vrouw wil geen seks, een vrouw wil belangrijk gevonden worden en daarbij hoort veel niet-erotische aanrakingen. Aanrakingen dus buiten de seks om. Het is begrijpelijk als de vrouw in dit voorbeeld reageert met ‘raak mij dan helemaal maar niet meer aan.’ Als er geen behoefte is aan seks dan wil de vrouw (of de man) de opmaat tot die seks, de aanraking, ook niet honoreren. Dit leidt weer tot verwarring bij degene die het initiatief heeft genomen tot aanraking. Hoezo geen aanraking? Houd je nog wel van mij dan? Frustratie en verwarring alom.

Binnen een relatie is het geoorloofd elkaar aan te raken. Zo zijn de ongeschreven spelregels. Dat die spelregels ongeschreven zijn is nu net het punt. Het feit dat men mag veronderstellen dat men binnen een relatie elkaar mag aanraken staat niet boven respect. Het feit dat aanraking mag wil niet zeggen dat de ander daar dan ook op elk moment behoefte aan heeft. Vooral als de enige aanraking bedoeld is als een opmaat voor seks.

Waarom de ongeschreven spelregels niet samen ‘opschrijven?’ Als de wederzijdse verwachtingen duidelijk zijn dan kan dat veel ontspanning creëren. Bespreek met elkaar dat bij respect in een relatie veel niet-erotische aanrakingen horen. Elkaar aanraken uit tederheid, liefde of genegenheid is een must. Leer aanraken zonder bijbedoelingen.

Aanraken, intimiteit en seks zijn geen non-verbale, ongeschreven en onuitgesproken activiteiten. Deze activiteiten moeten net zo goed besproken worden, net als opvoeding, het huishouden of de financiën.

In mijn coachingspraktijk staat deze situatie in de top drie van hulpvragen van stellen die vijf jaar of langer getrouwd zijn. Daarom is mijn advies, begin nu al met het bespreken van de ongeschreven spelregels voordat het ongemerkt uit jullie vingers glipt.

Meer inzichten in mijn boek Zintimiteit. Door Marc Angenent