Eerst een gezin, dan een ring

BD&Magazine fotografie S. Eikenaar, M.FischerIn het Brabants Dagblad & magazine van zaterdag 28 mei las ik een artikel van Anne Bonthuis over huwen. In de afgelopen veertig jaar veranderde de volgorde van ‘eerst trouwen, dan kinderen’ naar ‘eerst kinderen en dan trouwen’. Ze beschrijft aan de hand van verhalen en bevindingen van twee jonge gezinnen, de hoofddemograaf van CBS, een trouwambtenaar en een weddingplanner de veranderde volgorde. In het artikel zegt Jan Latten van het CBS: “Stellen vinden het leuk om te trouwen als het gezin is voltooid en de kinderen erbij kunnen zijn. Iets dat veertig jaar geleden nog ondenkbaar was.”

Bij dit artikel stond ik even stil en als vanzelf kwam de vraag bij me op of deze verandering in trouwgewoonten ook positieve gevolgen voor de toekomst zal hebben? Dit lijkt me zeker het geval: minder scheidingen! Want het “ja” van de ouders met je kinderen om je heen lijkt meer een “ja” aan de kinderen zelf, dan wanneer zij er fysiek nog niet zijn. Trouw je eerst, dan zeg je impliciet “ja”, maar nu horen de kinderen zelf hun ouders “ja” zeggen. Bovendien zien de kinderen de vreugde op de gezichten van hun moeder en vader en kunnen zo meer meevoelen wat het omdoen van de ringen hun ouders doet. Omgekeerd ervaren de ouders hoe blij hun kinderen zijn en hoe die genieten van de liefdevolle momenten tussen hun vader en moeder. Wederzijdse vreugde, een stevige herinnering en hulp voor die lastige momenten die je in elk huwelijk tegenkomt.

“Je geluk delen”, “het gezin vieren”, “het huwelijk als sluitstuk”, het zijn allemaal redenen om de liefde te vieren, te verdiepen en te vernieuwen. Liefde is van alle tijden en roept nog steeds veel vreugde op. Door Elly van Meel.

Webmaster gezocht

webmaster gezochtOnze stichting zoekt een nieuwe webmaster, die voor enkele uurtjes per maand wil zorgen voor onze site en voor de vormgeving en verzending van deze nieuwsbrief. Onze huidige webmaster, Elly van Meel, tevens bestuurslid van onze stichting, gaat zich na jarenlange inzet voor ons werk toeleggen op andere activiteiten. We danken Elly ruimhartig en bedanken ook iedereen, die suggesties heeft voor een nieuwe webmaster. Uw reactie is welkom bij jan.hol@hotmail.com .

Kinderen van gehuwde ouder succesvoller

succesvoller op schoolWe hebben het er misschien liever niet over, maar nieuw Brits onderzoek van de Sussex University laat zien dat kinderen uit een gezin van gehuwde partners doorgaans succesvoller zijn dan kinderen uit een 1-ouder gezin of uit een gezin waar de partners ongehuwd samenleven. Voor het onderzoek o.l.v. prof. Gordon Harold werden 40.000 huishoudens gevolgd. Hoewel de onderzoekers voor deze uitkomst een reeks van kleinere of grotere oorzaken zien, staat bij hen voorop dat vooral de duurzame, langdurige toewijding aan elkaar de belangrijkste succesfactor is.

Trouwen als Assepoester

koets assepoetsterVoor de romantische dromers onder ons is er goed nieuws: Disney World in Florida is nu ook beschikbaar als trouwlocatie. Je kunt daar nu in het huwelijksbootje stappen voor het kasteel van Assepoester, inclusief de befaamde koets. Je moet er wel wat voor neertellen, zo’n slordige 22.000 euro, maar op liefde staat toch geen prijs?… Bovendien mag je er zeker van zijn dat jouw trouwfeest niet plotseling gedaan is om middernacht.

Daten voor vijftigplussers samen met Staatsbosbeheer

bossen inspirerenHet is bekend dat zon en warmte ons liefdesleven een push geven. We leven er van op! Het lijkt wel alsof onze zintuigen er gewoon meer voor open gaan staan als het zonnetje schijnt. Zo werkt ook de natuur heel ontspannend. Zou het zinvol zijn om met vrijgezelle vijftig plussers te daten tijdens een wandeling in het bos? Datingsite Relatieplanet is ermee begonnen. Groepen alleenstaande senioren beginnen aan een romantische boswandeling. De boswachter is tegelijk ook relatiemakelaar. Onderweg vertelt hij kundig hoe buizerds en merels daten. Een lesje in liefdevol faunabeheer. Het idee is dat je onderweg ongedwongen kunt kennismaken met elkaar. En als je stilletjes bent, is er ook niks aan de hand. De ervaringen blijken wat gemengd. De meeste wandelaars geven aan toch wel in hun achterhoofd te hebben dat ze met een specifiek doel aan de trip zijn begonnen. Echt onbevangen tippelen is er daarom voor de meesten niet bij.